Θαυμάστε την 'Ελεύθερη δημοσιογραφία' στην Ελλάδα! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/07/2014

Θαυμάστε την 'Ελεύθερη δημοσιογραφία' στην Ελλάδα!

Επικριτική στάση απέναντι στην Ελληνική δημοσιογραφία αλλά και εγκωμιαστικά σχόλια για συγκεκριμένους δημοσιογράφους έχει η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα η οποία παράλληλα επιχειρεί να παρεισφρήσει σε σχολές δημοσιογραφίας. Φυσικά, όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας και πάλι μέσω των Wikileaks.

Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006 οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι τα Ελληνικά μέσα ενημερώσεως δεν μπορούν αλλά και δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία αφού επιχορηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους σαν μέσα άσκησης πολιτικής και οικονομικής πίεσηςΣτο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι συχνά εργάζονται στα ίδια πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία θα έπρεπε να καλύπτουν και ότι αρκετοί λαμβάνουν δώρα ή ακόμη και χρήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004Οι Αμερικανοί διπλωμάτες σχολιάζουν ότι τα μέσα ενημερώσεως δεν ασκούν ποτέ κριτική για θέματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σχόλιο γνωστής δημοσιογράφου του MEGA η οποία αποκάλυψε στην πρεσβεία πως δεν μπορεί να θυμηθεί παρά μόνο ένα περιστατικό στο οποίο το κανάλι άσκησε κριτική σε έναν από τους ιδιοκτήτες τουΑίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η πρεσβεία κατευθύνει «πόρους» της σε σχολές δημοσιογραφίας και φοιτητές προκειμένου να κάμψει τα Αντιαμερικανικά αισθήματα που όπως αναφέρεται ευδοκιμούν στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Ελπίζουμε ότι η νέα γενιά δημοσιογράφων θα είναι πιο απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες γενιές» αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος ο οποίος κάνει λόγο για «συνομιλητές» της πρεσβείας μέσα σε σχολές δημοσιογραφίας.

Από άλλα τηλεγραφήματα αποκαλύπτεται η προσπάθεια παρέμβασης της πρεσβείας όχι μόνο σε συγκεκριμένα μέσα αλλά κυρίως στο χώρο του free press όπως επίσης και σε σχολές δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2008 αναφέρεται ότι η πρεσβεία «τοποθέτησε» μια συνέντευξη στο περιοδικό Lifo προκειμένου να προωθήσει συνέδριο δημοσιογραφίας που η ίδια είχε διοργανώσει την ίδια περίοδο. Με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αναφέρονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" του ΣΚΑΪ και ιδιαίτερα στον Αλέξη Παπαχελά, «ίσως τον πιο γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στο τηλεγράφημα με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2008 σημειώνεται ότι η εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" έκαναν «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των Αμερικανικών θέσεων». Σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς διπλωμάτες ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ, όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν. Τα τηλεγραφήματα αναφέρονται αρκετές ακόμη φορές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την κάλυψη που παρείχε σε εκδηλώσεις της πρεσβείας αλλά και τη διοργάνωση Αμερικανικού τύπου debate μέσω του youtube πριν από τις εκλογές.

Αυτό που σίγουρα όλοι καταλαβαίνουμε είναι το γιατί δεν πάμε καλά ως χώρα! Πολιτικοί και δημοσιογράφοι σε εντεταλμένη υπηρεσία αφανισμού της Ελλάδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου