H Wall Street Journal καθορίζει την πολιτική της Ελλάδας; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/04/2014

H Wall Street Journal καθορίζει την πολιτική της Ελλάδας;

Η Ελλάδα προχωρά στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά το σχέδιο διάσωσης, γράφει η Αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Όπως αναφέρει στόχος είναι η άντληση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, με έκδοση πενταετούς ομολόγου, την έκδοση του οποίου έχουν αναλάβει η Deutsche Bank (εντελώς τυχαία) και η J.P. Morgan. Νωρίτερα η Wall Street Journal σχολίασε και τη σημερινή (8/4/2014), προγραμματισμένη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους του ΟΔΔΗΧ, απ' όπου η χώρα άντλησε 1,3 δις ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά από το 2010.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει ότι η απόδοση των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων αρχίζει να σταθεροποιείται στο 6,19%, τα οποία το 2010 είχαν αγγίξει το 30%. «Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων ζημιώθηκαν κατά 69% επί της αξίας των τίτλων τα δύο τελευταία χρόνια... αλλά τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά, με τις αγορές να είναι και πάλι θετικές απέναντι στα ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης της ING Bank. Κοινώς δεν μας απασχολεί τι έγινε, εμείς συνεχίζουμε όπως μας βολεύει!

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η επικείμενη ομολογιακή έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, αναπαράγοντας και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η χώρα δεν βιάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου ομολόγου πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα σημερινά αποτελέσματα της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων επιβεβαιώνουν τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας και σηματοδοτεί τη «σταδιακή επιστροφή για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται, μεθοδικά και προσεκτικά».

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές, όπως τονίζουν εδώ και καιρό οικονομικοί αναλυτές, (προσπαθώντας να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και προπαγανδίζοντας αυτή την επιλογή) δεν είναι τόσο το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, όσο να σταλεί ένα μήνυμα σε επενδυτές πως η Ελλάδα είναι ξανά μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί να δανείζεται από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά συστήματα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έδειξε να βιάζεται για την έξοδο στις αγορές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ίσως επιταχύνει τη διαδικασία για να στείλει ένα μήνυμα ανάκαμψης εν όψει και της επίσκεψης της Angela Merkel στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Και να σκεφτεί κανείς πως μόλις χτες έγραφα πως είναι θέμα χρόνου να διαψευστεί ο υπουργός. Δεν φανταζόμουν όμως ότι ήταν θέμα ... ωρών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου