Να φοβάσαι την κυβέρνηση, ειδικά για ότι διαψεύδει! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/04/2014

Να φοβάσαι την κυβέρνηση, ειδικά για ότι διαψεύδει!

Το μήνυμα ότι η χώρα «δεν βιάζεται να βγει στις αγορές», καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως «δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους», έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (7/4/2014) στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Ο υπ. Οικονομικών κλήθηκε κατ' αρχάς να απαντήσει αν μια εσπευσμένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δρομολογείται για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου. «Ουδέν αναληθέστερον» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης. Σημαίνει ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος» και εξήγησε πως τα κριτήρια για την έξοδο στις αγορές δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat, αλλά «έχουν να κάνουν με τα spreads, το επιτόκιο κτλ». Πρόσθεσε δε πως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες αν η χώρα θα βγει να δανειστεί και στο β' εξάμηνο του 2014. «Θα δούμε» είπε και τόνισε: «Σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για ένα χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοση per mare per terra». (Σημείωση δική μου: Κάτι σαν το πρωτογενές πλεόνασμα!!!)

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση στα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να βγαίνει άμεσα στις αγορές εξέδωσε τη σήμερα (7/4/2014) ανακοίνωση:

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί.

Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως "προφητείες" και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».

Το έχω έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω: Πως θα μπορούσε να βγει; Μια ματιά να ρίξει κανείς στις αξιολογήσεις των τριών οίκων αξιολόγησης θα διαπιστώσει πως δύο από τους τρεις αυτή τη στιγμή δεν έχουν αξιολόγηση για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Όσο για την αξιολόγηση του Fitch; Προσωπική μου εκτίμηση πως η όλη του στάση και αξιολόγηση είναι συνυφασμένη και κατευθυνόμενη από πολιτική σκοπιμότητα, σίγουρα όχι Ελληνική!



Τόσα χρόνια πολιτικής ιστορίας στην Ελλάδα, μας δίδαξαν ένα πράγμα: Όταν μια κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά το οτιδήποτε, είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου