Γιατί πανηγυρίζουμε; (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/04/2014

Γιατί πανηγυρίζουμε; (2)

Αλήθεια εμείς ακόμα πανηγυρίζουμε; Δεν βλέπουμε, δεν καταλαβαίνουμε, ή απλά δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στον τόπο μας; Σκωτσέζικο ντους(*) κάνουν στην Ελλάδα οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο αυτοί. Ως «μια εν δυνάμει θετική καμπή» χαρακτηρίζει την έκδοση του νέου χρεογράφου και την πολύκροτη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, ο επικεφαλής της Task Force(**) για την Ελλάδα (TFGR), Horst Reichenbach. «Οι αγορές βλέπουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει υποστήριξη και συναίνεση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel Online, ο Γερμανός επιτηρητής του μνημονίου, σχολιάζοντας ότι «αυτά τα αποτελέσματα δεν θα είχαν καταστεί δυνατά εάν η Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συνταχθεί με την τρόικα. Η τρόικα με την πίεση που άσκησε, διατήρησε ζωντανή την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Ταυτόχρονα, όμως, ο Reichenbach επισημαίνει: «Το χρήμα είναι ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας. Κανένας δεν μπορεί να πει εάν η Ελλάδα θα είχε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να βγει μόνη της στις αγορές χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης». Το ότι επί της ουσίας όχι μόνο τίποτε δεν έχει αλλάξει, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια τουλάχιστον την επόμενη διετία, φαίνεται καθαρά στη συνέχεια των δηλώσεών του όπου ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force λέει χαρακτηριστικά: «Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη θετική της πορεία και τα δυο επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να εισέλθει σε ένα πιο ασφαλή δρόμο».

Το Spiegel με τη σειρά του σχολιάζει πως η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να σταθεί στα πόδια της, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως ο Reichenbach βλέπει μεγάλες καθυστερήσεις στη θέσπιση ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος και στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. «Βρισκόμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε ακόμα στην αρχή»Η ομάδα του Horst Reichenbach θα παραμείνει για καιρό ακόμα στην Αθήνα, γράφει το Spiegel. «Τόσο οι χώρες της ευρωζώνης όσο και η Ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν στο ότι η χώρα θα χρειαστεί τη βοήθεια των τεχνοκρατών της Ε.Ε.» λέει ο ίδιος. Το Spiegel, βέβαια, δεν παραλείπει παράλληλα να αναφέρει ότι με την ψήφιση κάθε νέου μέτρου λιτότητας πέφτει η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και δημιουργούνται τριβές ακόμα και στο εσωτερικό της. «Επιπλέον επίκεινται οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν την πρωτιά στον αριστερό αντιπολιτευόμενο συνασπισμό του Σύριζα».

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε(;) αλλού, πολύ μακρυά από εδώ,  καθορίζεται η τύχη και το μέλλον της Ελλάδας! Παραφράζοντας το κάθε μέρα και πιο επίκαιρο τραγούδι: "Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα"!

                           
(*) Στην Σκωτία, οι τσιγκούνηδες Σκωτσέζοι, για να εξοικονομούν χρήματα από την κατανάλωση νερού ξεκινούσαν να κάνουν ντους με ζεστό νερό και τελείωναν με κρύο.

(**) Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (European Commission Task Force for Greece – TFGR) δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να θέσει γερά θεμέλια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου