Ουκρανία: Επισήμως ξανά στο ΔΝΤ; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/03/2014

Ουκρανία: Επισήμως ξανά στο ΔΝΤ;

Ομάδα του Δ.Ν.Τ. βρίσκεται ήδη στο Κίεβο και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε η Christine Madeleine Odette Lagarde. 

«Κατόπιν της άτυπης ενημέρωσης σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζητήθηκε από την ομάδα να παραμείνει στο Κίεβο και να αρχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» ανέφερε η γενική διευθύντρια, η οποία πρόσθεσε ότι η αποστολή αναμένεται να παραμείνει στο Κίεβο έως την 21 Μαρτίου.

Η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται στην Ουκρανική πρωτεύουσα από τις 4 Μαρτίου, για να εξετάσει την δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, με δεδομένες τις δηλώσεις αξιωματούχων της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας, οι οποίοι δηλώνουν ευθέως ότι η χώρα πλησιάζει σε πτώχευση. Αλήθεια σας θυμίζει κάτι αυτό; Είναι η ιδέα μου ή η Ουκρανία ολοένα και περισσότερο βαδίζει στα χνάρια της καταστροφής της Πατρίδας μας;

«Η ομάδα θα συνεργαστεί με τις Ουκρανικές αρχές ώστε να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα έχει αποτέλεσμα μια ορθή οικονομική διακυβέρνηση και βιώσιμη ανάπτυξη, με παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας» τόνισε ακόμα η Lagarde. Στην Ελλάδα είχαμε ακούσει τα ίδια, αλλά ακόμα οι Έλληνες υποφέρουμε. 

Πάντως το τελευταίο δανειακό πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ. προς την Ουκρανία, ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν είχε επιτυχία αφού η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν. Το Δ.Ν.Τ., τον Νοέμβριο του 2008, ζητούσε από το Κίεβο να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό του έλλειμμα, περικοπές δαπανών, μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να μειώσει σταδιακά τις ενεργειακές δαπάνες. Τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του Α.Ε.Π. κατά 15% το 2009. 

Κι όλα αυτά, ενώ οι Ουκρανοί έχουν εναλλακτική και μάλιστα ανώδυνη για τον τόπο: την στρατηγική συμμαχία με τη γείτονα υπερδύναμη Ρωσία. Εν τούτοις, η αυθαίρετη κυβέρνηση τους, επιλέγει το σκληρό -για τον λαό- δρόμο του Δ.Ν.Τ. ακόμα μία φορά! Το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι! Στις μέρες μας όμως σπανίζουν οι άνδρες! Πόσο μάλλον οι σοφοί...